HTML

Azértse

Mókás dolgokról meg egyéb érdekességekről. Tök izgi.

Friss topikok

  • LoverCase: ÚJ posztok! Atom! (2012.04.06. 12:53) Csókay
  • törzsmókus: nekem határozottan szimpatikus, hogy nem azok a napok lettek nemzeti ünnepek, amelyeken fegyvert f... (2011.11.16. 13:54) forradalmak és emlékezések
  • Win Elen: +1 :-) (2011.08.26. 11:30) Szabadalmakról
  • KerteszAdam: A művi abortusznak ma is van legális, és illegális formája. Gondolom pénz miatt, vagy nyilvánosság... (2011.01.16. 02:31) kezdődik a 4 év wishful thinking
  • KerteszAdam: Kötelezővé nem szabad tenni, mert attól komolyabb dolog, mintsem hogy muszájból hallgassák. Viszon... (2011.01.16. 02:00) Liberalizmus

2008.02.04. 01:00 flugi_

Az előadó félelme a tizensok egyesnél

Tanítok, srácokat meg lányokat programozni. Egyetemen, kicsiket meg nagyokat.

A srácok meg a lányok érettségiznek, felvételiznek, és egyetemre jönnek. Megcsinálták a felvételit. Akár azt is hihetnék, hogy a felvételi arról szól, hogy sikerülni fog-e nekik az egyetem, megvannak-e a képességeik. Hát a francokat, a felvételi erre nem jó.

A srácok meg a lányok tehát jönnek az egyetemre, valamennyire komolyan veszik a vizsgaidőszakokról szóló véres történeteket, mégis nagyon meglepődnek. A többségük volt olyan szerencsés vagy szerencsétlen, hogy lelkiismeretes középiskolából jött, lelkiismeretes tanárokkal, akik komolyan vették a dolgukat. Ahhoz képest az egyetem bizony nem fairplay: ha nem érted meg sehogyan sem, akkor sem kötelessége senkinek a fejedbe verni, hanem megbuksz. Értsd meg valahogy, és gyere vissza.

Ma láttam egy plakátot, amin neves külföldi egyetemek, és a "magyar egyetemek" hajócskái versengtek, és jaj, le vagyunk maradva. Van sok fontos különbség, egyet kiemelnék: a neves külhoni egyetemeken súlyos tandíjakat szednek, félévre mérve. A költségkihasználás ott tehát azt jelenti, hogy ameddig van ideje a hallgatónak, addig halmozza a tudást. Nálunk bizony jönnek a középiskolás "add le a rizsát, megcsinálom a leckét, aztán hagyjál békén" hozzáállással. A lelkesebbje (a szerző próbál az lenni) igyekszik rávenni a hallgatót, hogy a kötelező felett is tanuljon, mert az neki lesz jó. A fizetős amerikai egyetem tanárai meg menekülnek a tanulnivágyó diákságtól. Fordítva játszák a fogócskát.

Visszatérve a srácokra meg a lányokra, megvolt a felvételi, és az első félévben jön a hidegzuhany, hogy bakker, itt kapaszkodni kéne, és már a második héten nem értek semmit, jajnekem. Az okosabbja/szerencsésebbje olyan körökbe kerül, ahol elmagyaráztathatja magának, vagy közösen kiókumlálhatják, hogy miről van szó, a többiek elkezdenek reménytelenül lemaradni. Mikor sűrűsödnek az újdonságok, és nem lehet megúszni a sok órás tanulást/gyakorlást, a társaság új szelete kezd lemaradozni. Aztán jön a félév vége, és fennakad a rostán az, akinek nem megy.

Na ilyenkor mi van?

Sok eset van. A legszomorúbb az, akinek nincs meg a tehetsége hozzá. Akkor jár legjobban, ha minél hamarabb lelép, csinál valami teljesen mást. Minden kis lépés, ami másoknak épp hogy feltűnik, az neki több napos erőfeszítés ha sikerül egyáltalán, és akkor is újra és újra végig kell gondolni, mert sehogy sem fér a fejébe. Túl vagyok már nem egy beszélgetésen, ahol igyekeztem legjobb meggyőződésem szerint lebeszélni a szakmáról hallgatót, többször olyat, akinek már 3-4-5 befektetett éve is volt már. Szerencsére ez az eset ritka.

Egy jellemzőbb eset az elkényelmesedett zseni, aki középiskolában megszokta a láblógatást. Az egyetemre versenyen elért országos helyezéssel jut be, vagy maximális pontszámú felvételivel. Kb három éve nem tanult semmit, csak amihez kedve volt. Jön az egyetem, és a bevált módszer becsődöl. Ezekkel a hallgatókkal tulajdonképpen nincs nagy baj, épp elég okosak hozzá, hogy jól feldolgozzák a pofont, általában a második évtől többet nem buknak meg, és komoly ösztöndíjakat kapnak.

A maradék eset a lusták, a betegeskedők, meg a suli mellett dolgozni kénytelenek, akik nem áldoztak elég időt, mert nem tudtak vagy nem akartak. Ha összekapják magukat, meggyógyulnak vagy felmondanak, akkor nincs nagy probléma.


Na szusszanjunk. Aki tehát megbukott, azt megmagyaráztuk jól, ő dolga. De bakker, akkor is nekem kell a szerencsétlen gyereket megbuktatni. Ezzel jó eséllyel egy évvel megtoldva az egyetemi éveket, ami a családnak egy évi jó kereset kiesését jelentheti, pláne tandíjat. Jó főnököm szerint aki még nem buktatott, nem is igazi oktató. Hát kellemes, mondhatom, és hiába igaz, mert hát mégiscsak elsősorban az egyetemet kell szolgálni, és az egyetemnek ciki, ha dilettánsok kezébe nyomjuk a diplomát. Hamarosan nagyon fogják nézni, hogy honnan van az a diploma. Kitolunk a gyengékkel, hogy védjük az erőseket.
Mondhatjuk, ez már a nagyvilág, felnőtteknek. Ilyen az élet, szokjál hozzá.

8 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://flugi.blog.hu/api/trackback/id/tr27323964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

törzsmókus 2008.06.01. 21:58:33

ezt szerintem olvasd el: www.codinghorror.com/blog/archives/000635.html
idevág.

VidRa 2008.07.12. 17:05:49

Nem programozást hallgatok, de nálunk csak az kap rossz jegyet, aki lusta, hogy rászánja az időt a bizonyítások megértésére, illetve önálló problémamegoldó készségét egyáltalán nem fejleszti, pedig gyakvezek tényleg mindent megtesznek, hogy lehetőség adott legyen.

Ha csak "csöngetéstől csöngetésig" foglalkozik vele, akkor pedig nem olyant választott, ami érdekli. Ha időben kiderül, tud rajta változtatni.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2008.07.15. 19:27:58

VidRa, kösz a megerősítést, csak kihagyod azt a kategóriát, amelyik ugyan tehetségtelen/érdektelen, de valamiféle rosszul értelmezett állhatatosságból, vagy büszkeségből nem adja fel, és hiába derül ki időben, nem változtat rajta.

VidRa 2008.07.21. 15:29:19

Igen, igazad van. Viszont 18+ emberekről beszélünk, tehát ne neked legyen lelkifurdalásod, ha rossz döntéseket hoz a saját sorsáról.

VidRa 2008.07.21. 15:38:39

Persze tanácsokkal segíteni lehet (főleg ha kéri), de ez kétélű fegyver, ha nem ismered eléggé. Egyik barátom középszintre járt egy ilyen tanács miatt, aztán átment emeltre és minden vizsgája 5 lett.
Meg egyik csaj mesélte, hogy szintfelmérő után megkapta, hogy "maga azt nem bírná" aztán mégis arra ment és 4es5ös.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2008.07.30. 08:45:07

Nem egyszerű szintfelmérőről van szó, az egyszeri próbatételek természetesen megbízhatatlanok. Itt olyasmiről van szó, amikor egy féléven keresztül folyamatosan bukdácsol és szenved az anyaggal a hallgató. Ez egy évtizeddel ezelőtt még elfogadható volt, de mára a tömeges felsőoktatás színvonalbeli elvárásai csökkentek akkorát, hogy tudható legyen, hogy ha valakinek annyira nehezen megy, mint az említett esetek, az a képességek hiányát jelezze.

Régen a tehetség és a szorgalom egyszerre kellettek, mára kb. elég az egyik. A tehetségesebbeknek könnyebb.

vvths 2009.01.28. 03:04:08

Hajnali tanulas kozben igen jo az ilyet olvasni, meg ha egy ev tavlatabol is :)

A tehetsegesebbeknek mindig konnyebb volt, ha korrekt feltetelekkel folyt a megmerettetes. Nem attol lesz valami igazsagos, hogy a gyengebbeket pozitivan diszkriminaljak, hanem attol, ha egyenloek a vizsga feltetelei.

Az mar egesz mas kerdes, hogy elotte milyen konzultacios es egyeb felzarkoztato lehetosegeket kaphatnak. Persze, ha valaki nem akarja, hogy segitsenek neki / nem fogadja meg a jotanacsot / nem ismeri fel a sajat gyengesegeit es erossegeit... Nos azok mar nem a Te felelosseged egy adott ponton tul.
süti beállítások módosítása