HTML

Azértse

Mókás dolgokról meg egyéb érdekességekről. Tök izgi.

Friss topikok

  • LoverCase: ÚJ posztok! Atom! (2012.04.06. 12:53) Csókay
  • törzsmókus: nekem határozottan szimpatikus, hogy nem azok a napok lettek nemzeti ünnepek, amelyeken fegyvert f... (2011.11.16. 13:54) forradalmak és emlékezések
  • Win Elen: +1 :-) (2011.08.26. 11:30) Szabadalmakról
  • KerteszAdam: A művi abortusznak ma is van legális, és illegális formája. Gondolom pénz miatt, vagy nyilvánosság... (2011.01.16. 02:31) kezdődik a 4 év wishful thinking
  • KerteszAdam: Kötelezővé nem szabad tenni, mert attól komolyabb dolog, mintsem hogy muszájból hallgassák. Viszon... (2011.01.16. 02:00) Liberalizmus

2010.11.28. 23:42 flugi_

A magánnyugdíj

Csak egy apróságot szeretnék javasolni megfontolásra. Ugye a magánnyugdíjpénztárnak adott pénz egy olyan számlára megy, ami fölött a befizető ugyan nem rendelkezik szabadon (pl. nem veheti fel nyugdíjkorhatár alatt), de a pénzt az ő számára tartogatja a pénzintézet, a szó legtöbb értelmében az övé, az ő tulajdona. Ennek befizetésekor a szabályok szerint a pénzt a számlájára küldi, nem az államnak. Ez a pénz az államnak olyan értelemben hiányzik, hogy dejólenne, ha ezt is megkapná, olyan értelemben nem hiányzik, hogy a költségvetés nem számol(hatna) vele, hiszen feketén-fehéren nem az államnak megy, hanem a számlára.

A pénz tehát a melósé, nem az államé.

Mármost a melós, mivel nem fér hozzá, nem teljesen vágja, hogy ez az övé, így érdemben nem is érti, hogy most mi történik. Ilyenkor gondolkodna helyette ugye az alkotmánybíróság meg a többi erre hivatott szervezet, amíg működött, de már nem működik. A melós tehát csak annyit lát, hogy amit eddig befizetett, most is azt fizeti, sőt, még egy kis kápét is kap.

A kápé az jó, azt meg lehet fogni.

Szóval a javaslatom az, hogy a magánnyugdíjpénztárak a melós kezébe adják oda a pénzét átjelentkezéskor, hogy tessék Józsibácsi, ez itt a 8'765'432 forintja, ebből tessék megtartani 5432-t, az még a magáé, a többit meg leadni az APEH-nél, az már nem.

Fura dolog a pszichológia, a matek ugyanaz, de ebben a második esetben jobban telne a Kossuth tér, azt hiszem.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://flugi.blog.hu/api/trackback/id/tr952480111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KerteszAdam 2011.01.12. 21:59:33

"Szóval a javaslatom az, hogy a magánnyugdíjpénztárak a melós kezébe adják oda a pénzét átjelentkezéskor, hogy tessék Józsibácsi, ez itt a 8'765'432"

Ha a tőzsdézés bejött volna, talán oda is tudnák adni.

Az állami nyugdíjnál amit befizetsz nem magadnak fizeted be, hanem a mai nyugdíjasoknak. Ha a fiatalok fogják magukat, és 'maguknak' fizetik be akkor az állam miből fizet nyugdíjat?

Mit fog tenni a magánnyugdíj? lelkiismeretesen megtakarítja a pénzed, megforgatja annyira, hogy ne romoljon, illetve a kezelési költséget is fedezze. Vagy pedig begyűjti az első befizetők nyugdíját, jól elkölti, és a növekvő új belépőkből úgyis ki tudja fizetni őket. Azaz amivel mi tartozunk a jelen nyugdíjasoknak azt elkölti, és minket a saját rendszerében terhel a következő generációra. (Bár ne lenne olyan az emberi természet, hogy ráhibázhatnék ebben.)

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2011.01.12. 23:39:49

@KerteszAdam: ha elhanyagolod a bevezetés okát (hogy néhány évtized múlva kevesebbet kell az államnak kifizetnie a fogyó bevételből), akkor persze tényleg nincs semmi előnye.

Ha elhanyagoljuk, hogy a csoki finom és tápláló, akkor az meg egy drága pénzen vehető ragacsos vacak. Ki az a hülye, aki erre költ?
süti beállítások módosítása