HTML

Azértse

Mókás dolgokról meg egyéb érdekességekről. Tök izgi.

Friss topikok

  • LoverCase: ÚJ posztok! Atom! (2012.04.06. 12:53) Csókay
  • törzsmókus: nekem határozottan szimpatikus, hogy nem azok a napok lettek nemzeti ünnepek, amelyeken fegyvert f... (2011.11.16. 13:54) forradalmak és emlékezések
  • Win Elen: +1 :-) (2011.08.26. 11:30) Szabadalmakról
  • KerteszAdam: A művi abortusznak ma is van legális, és illegális formája. Gondolom pénz miatt, vagy nyilvánosság... (2011.01.16. 02:31) kezdődik a 4 év wishful thinking
  • KerteszAdam: Kötelezővé nem szabad tenni, mert attól komolyabb dolog, mintsem hogy muszájból hallgassák. Viszon... (2011.01.16. 02:00) Liberalizmus

2012.04.01. 00:21 flugi_

Snitt

Jó ideje nem volt már itt post. Kicsit úgy vagyok a közélettel, mint a hosszú csillósejtek a rockzenével. Ezek a sejtek a fülben levő csigában egy adott hangmagasság érzékeléséért felelnek, és van belőlük rövid meg hosszú. A hosszú érzékenyebb, de hangos ingerre már összevissza sodorja az ár, ilyenkor a rövidebb, nehezebben mozduló sejtek veszik át a hallás feladatát (a nagyothallás egyik esete a csillósejt elhalás, és furcsa módon van olyan betegség is, amikor a rövidek nem működnek, az ilyen ember csendes beszédet jobban érti mint a hangosat)

Sok minden történt az utóbbi néhány hónapban az országban. A fidesznek sikerül megfaragnia a koronáját, és már külföldön keresi kit lehet még legyőzni. Azok a remények, hogy az oligarchák ellenállása miatt gyűjtött erő jó célra lesz elhasználva, elszálltak. Sorra derül ki Orbán embereiről, hogy csak azért lettek beválogatva a klubba, mert nem jelentenek kihívást a főnökre se szakmailag se általános intellektus területén. Sovány vigasz, hogy a populizmusra fogékonyakat a jobbikos maszlagtól a fideszes maszlag felé sikerült terelni. Azért sovány vigasz, mert én nagyrészt azért tartottam a jobbikosoktól, mert gazdaságilag dilettánsok - és hát most úgy tűnik, hogy Matolcsy és Orbán gazdasági elképzeléseihez képest mégsem lenne egyértelmű visszalépés, mivel kábé pont ezt csinálnák.

Ami miatt mégis írok posztot, az az, hogy túl sok kommentben írtam már le a Schmitt ügy szerintem fontos dolgait, úgyhogy most inkább ideírom, aztán linkelgetem.

Az első és legfontosabb dolog az ügyben az, hogy SP alkalmatlansága a kinevezése pillanatában nyilvánvaló volt, erről több korábbi posztomban is írtam már, nem utólag találtam ki hogy nyilvánvaló. Az önállóság tökéletes hiánya már-már azt a kérdést is felveti, hogy lemondhatna-e akkor, ha Orbán ezt nem engedi meg. Sokak szerint a lemondatásának az egyetlen biztos módja az, ha becsempész valaki egy lemondó nyilatkozatot az asztalára - úgysem olvassa el amit aláír.

A kisdoktori

A sztori aránylag világos: adott egy főnök, akinek a beosztottai tanítanak egy doktori képzésben, tehát munkakörileg segítik a tehetség és szorgalom híján trükkösen végzett kisdoktorit. Ezt most elvették tőle, mert nem érdemelte meg.

Hol itt a probléma? Egy köztársasági elnöknek nincs feltétlenül szüksége doktori fokozatra, pláne ha csak a nevét kell odaírnia a papírokra. Jól láthatóan ezzel a funkcióját az eddigi viszonyokkal tökéletesen megegyező módon el tudja látni. Akinek eddig jó volt, annak mostantól is ugyanolyan jónak kell lennie.

Vagyis kellene, csak van egy olyan apróság, hogy a fokozatot elvevő bizottság egy hivatalos állásfoglalás. Ez egy olyan dolog, ami abban különbözik az "egyértelmű" vagy a "józan paraszti ésszel végiggondolva kiveri a szemed" igazságától, hogy Szíjártó nem tudja letagadni. Nem igazabb, vagy triviálisabb, vagy elfogadhatóbb, hanem letagadhatatlanabb.

A jól bejáratott jobboldali sajtó számára is pontosan ez hozta el a Pálfordulást (hehe). Bármilyen igazságot képesek tagadni, de a hivatalos tekintélyes iratokat, azt már nem. És egyszerre hirtelen alkalmatlan lett Schmitt Pál.

Nem akkor lett alkalmatlan, amikor jól láthatóan tökéletesen fogalmatlanul, egyetlen releváns érv nélkül sorra írta alá a magyar demokrácia legpofátlanabb törvényhekkelését lépésről lépésre. Nem akkor lett alkalmatlan, amikor sokfős stábbal együtt sem volt képes egy gimnazista szintjét megütő szöveget kiadni a kezéből. Nem akkor, amikor a hvg plágiumgyanújára adott reakciójában azonnal megmutatta, mennyire gőze sincs arról hogy a tudományos fokozatot mire adják. Hanem akkor, amikor "kiderült", hogy plagizált, amit úgy kell érteni, hogy most már Bencsik sem képes az ellenkezőjét hazudni. Milyen szerencse egyébként, hogy a jobbosok* ilyen hivatalfetisizták, így legalább néhány jobbos sajtóorgánumtag hosszú idő óta először úgy mehet haza, hogy ma nem kellett hazudnia. Tök nagy élmény lehet, örüljünk ennek együtt.

PhD

Egyre kevésbé tisztelt elnökünk száján kiszaladt, hogy ő akkor most csinál egy PhD dolgozatot, mert ő olyat is tud. Mindenki, aki tudja, mi az a PhD, tudhatja, hogy az nem egy dolgozat. A dolgozat mondhatni a legkönnyebb része az egésznek. Előtte ott a munka, amivel az ember létrehoz valami olyan tudást, amit még nem írt le sehol senki.

Nem az a baj a plagizálással, hogy kimaradtak az idézőjelek, hanem hogy már ismert volt a leírt anyag. Nincs benne újdonság. Az ilyesmit a rewierek bizony visszadobják azzal, hogy ezt már megírta XY, a maradék meg rizsa, elbírálható állítások nélkül. SP megszokott módszereivel ez a feladat hagyományosan nem megoldható, mivel a külföldi bíráló nem beosztottja, de még csak nem is lehet kirúgni államilag, mint holmi földrajzinév-szakértőt.

Egy lehetséges megoldása az ügynek, ha megváltoztatják a PhD feltételeit a NER szellemében, ahogy tettek már személyre szabott törvénykezéssel segítséget az azt kiérdemlő embereknek. Nem sokan fognak ellene tiltakozni, csak néhány doktor, azok meg már kiírták magukat a nemzettestből, amikor elárulták szeretett elnökünket. Csinálhatnának például az elnök által adományozható "a kormány doktora" címet (phidesae doctor), amit azonmód átadhatna magának, és a hasonló érdemeket felmutató kiválóságoknak, mint mondjuk Szíjártó.

Persze ez valószínűleg nem fog bekövetkezni, ennél Orbánnak kicsit több a diplomáciai érzéke. Ha már a diplomáciai érzéknél tartunk, SP fokozatmegvonás utáni sértődött hangneme nem azt támasztja alá, hogy tényleg jó diplomata.

Gazdaság, unió

Ezen a területen sokkal nagyobb a baj, mint a SP hiúságát borzoló bizottságok körül. Egyre inkább azt látom, hogy Orbán nem érti, hogy hogyan működik a gazdaság, és hülyékkel vette körbe magát, nehogy találjon helyette valaki mást a párt főnöknek. Az IMF feltételek mindegyike az ország gazdasági stabilitását szolgálja, mivel az IMF jó bank/maffiózó (kinek melyik tetszik jobban) lévén vissza akarja kapni a pénzét, tehát azt a pénzt meg kell tudni termelni, tehát működnie kell a gazdaságnak. Ha az IMF pénze nem tetszik, lehet fordulni más bankokhoz, akik más feltételeket fognak szabni, és sokkal drágább lesz a kölcsön.

Pénz pedig kell, mert többet költünk, mint amink van. Az IMF azt akarja, hogy ne kültsünk többet, sőt most már az EU is azt akarja, sőt már alá is írtuk. Kár hogy úgy írtuk alá, hogy már azon gondolkodunk mi lesz a kifogásunk, miért nem teljesítettük.

Az EU egyébként az utóbbi év legjobb dolga volt az országnak, mivel a kétharmad meg a NER minden hazai kritikát eltüntetett, és mégis meg tudott jelenni az ország érdeke valakinek a képviseletében. Nagyon vicces, hogy a magyar nép érdekeit szem előtt tartók között olyan emberek lehetnek, mint a hazai médiában kissé túlszidott Cohn-Bendit. Az keményen égés, hogy a magyar nép rászorul az EU képviselők védelmére. Olyan ez, mint a fogadásból eredő balesetben felgyújtott lakásba megérkező tűzoltó: akármilyen kínos a szitu, azért örülünk neki.

Úgy néz ki, sok ilyen örömünk lesz még mostanában.

* általánosítás, elnézést. A politikailag aktív, médiaközeli jobbosok zömére tartom az állítást.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://flugi.blog.hu/api/trackback/id/tr924353027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása