HTML

Azértse

Mókás dolgokról meg egyéb érdekességekről. Tök izgi.

Friss topikok

  • LoverCase: ÚJ posztok! Atom! (2012.04.06. 12:53) Csókay
  • törzsmókus: nekem határozottan szimpatikus, hogy nem azok a napok lettek nemzeti ünnepek, amelyeken fegyvert f... (2011.11.16. 13:54) forradalmak és emlékezések
  • Win Elen: +1 :-) (2011.08.26. 11:30) Szabadalmakról
  • KerteszAdam: A művi abortusznak ma is van legális, és illegális formája. Gondolom pénz miatt, vagy nyilvánosság... (2011.01.16. 02:31) kezdődik a 4 év wishful thinking
  • KerteszAdam: Kötelezővé nem szabad tenni, mert attól komolyabb dolog, mintsem hogy muszájból hallgassák. Viszon... (2011.01.16. 02:00) Liberalizmus

2010.10.29. 23:14 flugi_

csak törvényesen

A közös nevező kedvéért emlékeztetőül egy régi vicc:

... és akkor Lenin elvtárs harmadszorra is visszadobta a pioníroknak a labdát. Látjátok gyerekek?! Ilyen volt Lenin elvtárs, ennyire szerette a gyerekeket, hiszen közibük is lövethetett volna

Ma önállóan gondolkodó és független elnökünk kijelentette, hogy az alkotmány a fejlődés gátja, és az országról való hatékony gondoskodás csak az ilyen idejétmúlt koloncok nélkül képzelhető el.

Biztosan van az országban sok ember, aki elhiszi, hogy a bkv végkielégítések miatt kell korlátozni az alkotmánybíróságot, és valóban, elég egy kormánynak azok támogatása, akiket vagy nem érdekel vagy nem értik hogy mi történik, ha elegendően sokan vannak, és tényleg elegendően sokan vannak.

A helyzet elég világos: van egy huszadrangú törvényjavaslat, amiben a hangulatkeltő elemek (nagy adó a nagy végkielégítésekre) mellett egy jogilag abszurd kitétel szerepel, a visszamenőleges hatály. Természetesen biztos volt, hogy alkotmánybíró (vagy akármelyik elsőéves jogászhallgató) erről megállapítja, hogy alkotmányellenes. Mostanra jól látszik, hogy ez nem hiba, hanem a lényeg: kellett egy alkotmányellenes törvényjavaslat, aminek lehet támogatottságot szerezni a nép azon részéből, aki ezt nem érti, vagy nem érdekli.

Mármost pártkatonáktól megszoktuk, hogy mindenkit hülyének néz, és hogy szemrebbenés nélkül beszéljen ennek a törvénynek a kapcsán választói akaratról (mintha a választók ki akarnának tolni a tanárokkal és orvosokkal, és egyéb közalkalmazottakkal), és hogy a választók akarata törvényt bont, de köztársasági elnöktől ez új.

A legfőbb tanulság, hogy a fidesz keze hosszú, és akár egy elnök alól is ki tudja rántani a széket, abba tehát kapaszkodni érdemes. Ennek módja pedig az, hogy 'szövegei ellentmondanak egymásnak',

Ami ebben az egész helyzetben a legnyugtalanítóbb, az annak a hiánya, hogy legalább a dolgokat megértő réteggel megoszthatná a fidesz, hogy ugyan mire nem elég neki a kétharmados parlamenti többség, mit tervez a költségvetésbe (vagy egyéb nem népszavazható kérdésben), amiről ennyire tudja, hogy alkotmányellenes? A visszamenőleges hatály tilalma, vagy a kiszámíthatóság feltétele valóban komoly akadálya lehet mondjuk egy olyan költségvetési törvénynek, hogy "önkormányzat által kávézaccból jósolt ingatlanadó, ötven évre visszamenőleg". Tényleg nem világos, mire nem elég az alkotmányos keret.

De semmi probléma, mert a kormány megígérte, hogy mindent törvényesen fognak csinálni. Ez mondjuk ilyen körülmények között nem nehéz, épp csak a {tetszőleges tevékenység beszúrandó} előtt még délelőtt be kell ugrani a parlamentbe, és megszavazni, legyen az bármi. Minekutána most se értelmes köztársasági elnök nem dobhatja vissza, se parlamenti bizottság nem alakulhat, se kérdésre nem kell válaszolni, se alkotmánybíróság nem akadékoskodhat. Már csak az EU jelenthet problémát, de ha jól jön ki a magyar elnökség ideje, akkor ott sem lesz cécó.

Lassan úgy vagyunk, hogy minden nap, amikor csak valami apróságot csinálnak, mondjuk a bkv jellegű cégek adatait titkosítják (ami egyébként magában már elég garancia arra, hogy ne legyen több végkielégítős botrány), akkor örülhessünk, hogy ma is milyen jó arcok voltak, hiszen kétharmaddal akár közibünk is lövethettek volna.

Ha tényleg valami értelmes céljuk van mindezzel, akkor miért nem azt mondják?

disclaimer:más is mondta, amit akkor találtam, mikor szöveghűen akartam a viccet idézni.

8 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://flugi.blog.hu/api/trackback/id/tr822408926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KerteszAdam 2011.01.12. 22:17:28

Szerintem van értelme a viszonylag apró ügyekből, ügyet csinálni. ha a vízcsepp nem téma, akkor a tengerről is lehet hallgatni. Ha az ember útjába leül egy dacos elefánt akkor elgondolkodik, hogy érdemes-e hozzányúlni, ha úgyse tolhatja arrébb. de ha csak beleszúr itt ott az is képes megmozgatni az egész tömeget.

A kérdés, hogy neked miért fáj, ha a régi rendszert sebzik. Legalább megvan az illúziónk lassan, hogy akár meg is ütheti a bokáját aki lebukik hasonlók miatt.. talán egyre kevésbé illúzió.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2011.01.12. 23:31:12

@KerteszAdam: Elég egyszerűen gondolkodsz ezekről a dolgokról is. Most, 2011 januárjában is még azt hiszed, hogy az a törvény tényleg a végkielégítések miatt készült, és akinek nem tetszik az AB kinyírása, az a szocikedvencek végkielégítéseire gondolva alszik el...

KerteszAdam 2011.01.13. 21:36:28

@flugi_:
mindegy miért készült. Ügy lett, eddig az volt?

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2011.01.13. 22:06:53

@KerteszAdam: ? egyáltalán nem hasznos az, amivé ez a sztori fejlődött. Jobb volt nekünk olyan alkotmánnyal, amelyik a magántulajdont is védte, és nem engedte a visszamenőleges hatályt.

Én követtem mi történt Esztergomban, nincs illúzióm a fideszes visszafogottságról.

KerteszAdam 2011.01.14. 09:40:44

Neked volt jobb, meg azoknak akiknek.
Végre füst megy az élősködőkre. Nem lesz jobb amíg mind le nem hullik, amíg a közélet ki nem tisztul kicsit. Ez aztán kihat a civil szférára is, mint ahogyan az eddigi időszak is kihatott.

KerteszAdam 2011.01.14. 18:00:57

@KerteszAdam: Nem volt vmi konstruktív a válaszom. :)
az élősködést ne vedd magadra!
Szerintem a kormány célja a visszamenőlegességgel nem az, hogy a civileket piszkálja, hanem, hogy elérjen a jog olyan időszakokat, eseteket amiket diplomáciai státusz, vagy régi kapcsolatrendszerek védtek. Egyfajta 'döglött akták'-ként kezeli ezeket a kormány, mint a filmben. :) Bízom benne, hogy neked és másoknak nincs ettől félnivalójuk, ez a mutyizásokat akarja feltárni, és lehetővé tenni valamilyen szinten az utólagos elszámoltatást.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2011.01.14. 18:01:10

@KerteszAdam: mindenkinek jobb volt. Feltételezni, hogy majd mindig a szívednek kedvesek lesznek hatalmon, elég nagy naivitás. Elég csak abba belegondolnod, mihez kezdene egy fletó egy jelenlegi médiatörvénnyel, vagy alkotmánybírósággal.

A közszféra meg nem tisztul semmit, csak lecserélték a csókosgárdát. Iszonyú pénzek fognak menni a haveroknak, akiket most tettek pozícióba az állami cégeknél. A legelső intézkedések egyike volt, hogy a bkv jellegű cégek kifizetései mostantól NEM publikusak, a saját spanok végkielégítéseit tehát nem fogja ismerni senki. A szocik annyiban legalább tisztességesek voltak, hogy a törvényi lehetőséget bennehagyták a rendszerbe, hogy ha a haverok lopnak, akkor lebukhatnak. A fidesz haverjainak betonbiztos lopáslehetőséget teremtett a párt. Fogalmad sincs a fidesz mutyijairól, és emiatt azt hiszed, hogy nincs is.

KerteszAdam 2011.01.14. 19:10:36

@flugi_: Nem tudom flugi.
Arra gondoltam én is, hogy a média ellenőrzése eszköz lehet a szocialistáknak is ha visszatérnek. Ők elég jól uralták így is a médiát. Ha valakiknek ebből baja lehet, az a mindenkori ellenzék. Nem ismerem a törvényt, de szerintem a szólásszabadságot nem fenyegeti. Csak megcéloz egy minőséget.

Tudod, nekem a mostani kormány azért szimpatikus, mert több mint tizenkét éve ugyanaz az arca. Nem kell maszkot cserélniük, fiatalítaniuk, imázst váltaniuk ahhoz, hogy megőrizzék a saját bázisuk bizalmát. A rikkancsok gyorsan elhasználódnak, mert nincs belső motivációjuk. Egyszerűen csak kiszolgálnak valamit.

A visszamenőlegesség nem csak a balliberális politikusokra hanem a polgári oldalra is igaz. Élhet váddal bárki bárki ellen, a bíróság nyitva van mindenki előtt.
süti beállítások módosítása