HTML

Azértse

Mókás dolgokról meg egyéb érdekességekről. Tök izgi.

Friss topikok

  • LoverCase: ÚJ posztok! Atom! (2012.04.06. 12:53) Csókay
  • törzsmókus: nekem határozottan szimpatikus, hogy nem azok a napok lettek nemzeti ünnepek, amelyeken fegyvert f... (2011.11.16. 13:54) forradalmak és emlékezések
  • Win Elen: +1 :-) (2011.08.26. 11:30) Szabadalmakról
  • KerteszAdam: A művi abortusznak ma is van legális, és illegális formája. Gondolom pénz miatt, vagy nyilvánosság... (2011.01.16. 02:31) kezdődik a 4 év wishful thinking
  • KerteszAdam: Kötelezővé nem szabad tenni, mert attól komolyabb dolog, mintsem hogy muszájból hallgassák. Viszon... (2011.01.16. 02:00) Liberalizmus

2010.06.29. 19:52 flugi_

Köztársasági elnök

A jóhoz könnyű hozzászokni. Sólyom László volt az a politikai szereplő, akinek nem tudok felróni hibát, mindig pontosan azt tette, amit a lehetőségei megengedtek a lehető legjobb cél érdekében. A most leköszönő elnököt csak azok látják elfogultnak, akik a párttársaikon kívül mindenkit (őellenük) elfogultnak látnak, akiknek a véleménye ugye figyelmen kívül hagyható.

Most pedig váltás jön. Eszembe jut Tordai Csaba egy cikke, amit akkor írt, amikor Torgyán neve lebegett a poszt körül, és az elnöki jogkör szűkítését javasolta. Valójában kétféle út lehetséges: vagy valóban pártfüggetlen az elnök (és a megválasztásának módja ezt garantálja, tehát nem a parlament aktuális többsége dönt róla) és erős jogköre van, vagy pártfüggő az elnök, és szimbolikusabb szerepe van. Schmitt Pál egyértelműen a második utat jelöli ki, a súlytalan, egyáltalán nem fontos ember egyáltalán nem fontos döntései felé terelődik a helyzet.

Kétharmad van, beletörődik ilyesmibe az ember. Fletóék is jogszerűen végigülték az idejüket, most is lesz valami, bár azért az rossz érzés, ahogy napról napra derül ki, hogy nem a jó irányba haladnak a dolgok. Ahogy most Schmitt kinevezésével is, az ember nem tehet mást, minthogy lemond arról, hogy a most következő években jó elnöke legyen az országnak, nem az ő döntése. És nem is a legrosszabb, az Szijjártó lett volna (aki miatt most a többi bencés diák nevében is elnézést kérek az országtól), Schmitt csak a második a sorban, ha a legkritikátlanabb fidesz-szajkózókat gyűjti az ember. És most már az egyetlen, aki majd úgy emlékezhet vissza, hogy "ott voltam, és mégsem tettem semmit", de azt hiszem senki sem feltételez róla ilyen szintű önkritikát. 

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://flugi.blog.hu/api/trackback/id/tr82119312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Osztrigás Pici 2010.07.02. 02:35:31

Sanyarú idők járnak a liberalizmusra :)

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.07.03. 01:02:13

@Osztrigás Pici: hogy jön ide a liberalizmus? Szerinted a demokrácia a liberalizmus része?

A másik irányban persze igaz, a liberalizmus (egyik) feltétele a demokrácia, így valóban sanyarú idők jönnek.. de azért van még egy-két dolog a liberalizmuson kívül, ami sérül így.

Osztrigás Pici 2010.07.03. 22:53:57

@flugi_: Úgy jön ide, hogy szerintem a konzervatív szemlélet nem helyezi a demokrácia és a szabadság eszményét mindenek fölé, még akkor sem, ha egyébként a rendszer alapjában véve demokratikus. Szerintem ez teljesen belefér. Én is bírom Sólyomot, mert a minden kákán csomót kereső hozzáállása jól jött a szoci évek alatt, és különben is hiteles ember benyomását kelti bennem. De most nem ennek van itt az ideje, nem azt az időszakot éljük, amikor el lehet merengeni apróságokon. Egy kétharmados kormánnyal szemben úgysem sok jelentőssége lenne az elnöknek, amit át akarnak vinni, átviszik. Előbb-utóbb elmérgesedett volna a helyzet, jobb hogy most békében váltják le. Igaz, szerencsésebb lett volna, ha maga jelentheti be, hogy nem indul, ezt Pokorni nem csinálta ügyesen.

Osztrigás Pici 2010.07.03. 22:54:25

komment nyelés esete forog fenn.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.07.04. 22:53:59

@Osztrigás Pici: a demokrácia nem a szabadság szinonimája, hanem az összpontosított hatalmat megakadályozó társadalmi rend, aminek a célja a nép mindenkori képviselete, annak kockázatának (lehető leghatékonyabb) kizárásával, hogy a hatalmat bárki diktatúrákhoz hasonló centralizálással megszerezze. Ezért van az, hogy a mindenkori kormány _nem_ _magától_ _értetődően_ visz át mindent, ami csak eszébe jut, hanem olyan kontrollnak kellene lennie a rendszerben, ami ezt szabályozza, mint például az alkotmányosság, de most látható, hogy az is szét fog menni, mivel azt delegálnak oda, akit csak akarnak.

A demokráciának súlyos sérülése az, ami most az alkotmánybírósággal történik, és Sólyom utolsó tette is volt egyben. Schmitt meg nem csak hogy simán aláírna bármilyen alkotmánymódosítást, de ugye fogalma sincs, hogy mit csinál.

No mindegy, gondolom érezhető, hogy egyre kevésbé hiszem, hogy a fidesznek valóban jó célra kéne az a korona, amit éppen farigcsál. A cél nem szentesíti amúgy sem az eszközt, de már a cél sem tűnik szentnek.
süti beállítások módosítása