HTML

Azértse

Mókás dolgokról meg egyéb érdekességekről. Tök izgi.

Friss topikok

  • LoverCase: ÚJ posztok! Atom! (2012.04.06. 12:53) Csókay
  • törzsmókus: nekem határozottan szimpatikus, hogy nem azok a napok lettek nemzeti ünnepek, amelyeken fegyvert f... (2011.11.16. 13:54) forradalmak és emlékezések
  • Win Elen: +1 :-) (2011.08.26. 11:30) Szabadalmakról
  • KerteszAdam: A művi abortusznak ma is van legális, és illegális formája. Gondolom pénz miatt, vagy nyilvánosság... (2011.01.16. 02:31) kezdődik a 4 év wishful thinking
  • KerteszAdam: Kötelezővé nem szabad tenni, mert attól komolyabb dolog, mintsem hogy muszájból hallgassák. Viszon... (2011.01.16. 02:00) Liberalizmus

2008.11.23. 15:05 flugi_

Az igényességről

Az igényesség egy nagyon érdekes fogalom. Főleg azért, mert a társadalom többsége rosszul használja. Ugye a köznyelv többek között azt nevezi igényesnek, ha valakinek kimunkált, kidolgozott, drága, kiváló anyagból készült ruhája van. Vagyis hogy a szükséges minimumon felül extra erőfeszítést tesz azért, hogy az ő ruhája jó legyen. Azt gondolom az igényesség fogalma általánosabb annál, mintsem a külsőségekre (ruhára, órára, kocsira, stb) értsük. Ez sajnos egyfajta igénytelen értelmezése a fogalomnak.

A valódi jelentése az igényességnek tehát az, hogy valamire a szükséges minimumnál többet áldoz az illető. Tehát a fogalom bizony kontextusfüggő, nincs abszolút igényesség, mert az egyik szempont üti a másikat. Nem lehet valaki egyszerre igényes természetbarát és igényes sportkocsisofőr, mert az igényes természetbarát nem használ feleslegesen környezetterhelő kocsit, és viszont, az igényes sportkocsisnak a ritka, erős és mindegymennyit füstölő kocsik jelentik azt, amire áldoz.

A kérdés tehát az, hogy hogyan válasszuk meg az igényesség szempontjait. Nos, ez a kérdés a valódi igényesség. Akinek sikerül a fontos dolgokat előbbre helyezni az értéktelennel szemben, az igényes az igényességben.

Például a funkcionalitás fontosabb a presztizsnél. A presztizs arra való, hogy mások elhiggyék rólunk, hogy okosak, szépek, vagy erősek vagyunk. Biztosabb, ha azért hiszik ezt, mert tényleg így van. Különben csak azt mutatjuk meg, hogy milyen gazdagok és ostobák vagyunk, talán még emlékeztek arra az esküvőre, amit Sophia Loren csinált a fiának itt nálunk, vitték körbe mutatóba a szarvasgombát a nézelődő érdeklődőknek. Igényesség az alapanyagválasztásban, megkérdőjelezhetetlenül. A szarvasgomba igazi ínyencség, nehezen beszerezhető, értékes, jócskán kell rá áldozni. Van aki az egyedi bőrkötésű mobiltelefont, mint a helyes igényesség egy példáját hozza fel.

No igen, kinek mik a szempontjai. Onnan nézve igényesség, innen nézve rongyrázás.

14 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://flugi.blog.hu/api/trackback/id/tr44784255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szbalazs01 2008.11.24. 10:17:55

No elolvastam. Igazából újat nem tudtam meg rólad, a véleményedről. Szerintem helyes amit mondasz, de nem minden oldaláról. Egy szegény ember is lehet igényes. De aki gazdag, az ne költsön, mert igénytelen, "rongyrázóvá" válik? Ha neked 6x több fizetésed lenne, sem költenél többet magadra, családodra, hanem teszem azt, mindet eljótékonykodánd, mert felesleges? mindenem megvan aminek fontos a funkciója, de azt kiszolgálja, feleslegesebb jobbat vásárolni belőle?

Mert én azt akkor is igénytelenségnek tartom, ha valaki valamilyen italt, ételt a nem megfelelő szervírozással fogyasztja, igen igénytelen a műanyagpohárból bor, az éthordóból főzelék, stb. ha az a főzelék, tányéron van felszolgálva, akkor igényes, és még csak szarvasgomba se került bele.

Te nem teljesen az igényességről beszélsz, ugyanis, te a funkcionalitás szempontját figyeled csak, és minden egyéb dolgot feleslegesen tartasz, így igénytelennek. ami talán igaz is, hiszen az ember eredendően rengetek felesleges dolgot halmoz fel, de ilyenek vagyunk, e szerint felesleges a tv, a fürdőkád a hajszárító...stb., A bőrkötéses telefon önmagában nem igényesség, viszont ha "futja" rá, és úgy van megvásárolva az a készülék, hogy a tulajdonosa tisztában van az eredetével, a készítésének apró mozzanataival, a történelmével. és ismeri a telefon használatának kultúráját. (hol használom, hol illetlen)

schifterke 2008.11.26. 21:56:42

Igényesen megmunkált bútort az tud készíteni, akinek az az igénye, hogy valami szép és hasznos kerüljön ki a keze alól. Bőrtokos telefont az vesz, akinek az az igénye, hogy ne karcolódjon a kijelző. Műanyag pohárból az iszik vörösbort, akinek az az igénye, hogy lemenjen a torkán valami alkohol. Szarvasgombát az eszik, akinek az az igénye, hogy különlegességek érkezzenek a gyomrába, körbe viszont az hordozza, akinek az az igénye, hogy mindenki lássa: megteheti, a vendégeivel viszont az eteti, akinek az az igénye, hogy különlegesség kerüljön az általa meghívottak gyomrába...
Azt, hogy a fentiek közül kit nevezünk igényesnek, az a saját értékrendünkön múlik.
Sőt, az is, hogy mely cselekedethez milyen személyes motivációt társítunk.
(Pontosan ezerkettőszáztizenhat okból vehet az ember bőrtokos telefont...)
UFF

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2008.11.26. 23:50:33

szevasz shifterke!

az igényesség és az igényesség megítélése két külön dolog. Ez utóbbi valóban mindenki sajátja, ahogy mondod. Az előbbi szempontjai pedig kitalálhatóak.

Ha kimerül tulajdonlásban, az már jelent valamit. És a bőrtok nem bőrborítás :)

schifterke 2008.11.27. 19:59:17

Látod, ilyen igénytelen vagyok, azt sem tudom, mi a különbség bőrtok és bőrborítás között. :)

schifterke 2008.11.27. 20:03:03

Amúgy meg - úgy látszik, nem voltam elég egyértelmű -, de éppen azon merengtem el, hogy kitalálhatóak-e a szempontok...

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2008.11.28. 08:37:29

akkor én sem voltam egyértelmű: vannak esetek, amikor a szempont kitalálható. A bőrkötéses mobil, ami ugye egyedi készítés, drága, és tökéletesen felesleges, mert funkciótlan. Olyasmi ez, mint a luxusterepjáró: nem lehet vele terepet járni. Marad a luxus. Funkció nélkül.

szbalazs01 2008.12.11. 15:34:47

...látom, még mindig... a "börmarkolatos" mobilnak valóban nem funkciója a bőr maga, de egy drága készülék, nézzen ki valahogy, és ne azért legyen drága, mert néz ki valahol, hanem pl azért, mert olyan plusszok vannak benne, hogy minden gomb kibír 25 lenyomást, karcmentes a kijelző borítása, kibírja, ha átmegy rajta egy autó... és sok sok egyéb olyan dolog, amit nem tartalmaz az átlag mobil, persze a lényeg, hogy telefonálni lehessen vele, azt szevasz..

nem fogok reklámozni, de van egy ilyen telefon, ami persze sok egyéb hülyeséget is tartalmaz, a nokia leány vállalata.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2008.12.11. 23:17:12

valami baj van az önértékeléseddel, ember! mi vett rá, hogy hetekkel később is gyere bizonygatni?

A meggyőzésem nélkül is lehetsz boldog ember, hidd el.

szbalazs01 2008.12.12. 11:48:43

:D nincs baj az önértékelésemmel, és nem bizonygatni jöttem, egyéb teendőim végzése-böngészése közben dobta fel a kereső az oldalad, gondoltam benézek. Volt számomra uj komment (új, ebből is látszik, hogy hidegen hagy a dolog), reagáltam 1-et. és?? nem azért van, hogy véleményt nyilvánítsak, akár most, akár 4 hete, akár 5 év múlva? ??

amúgy kettőn között az az egyik alapvető különbség, hogy te akartál meggyőzni engem, és pici esélyt se adtál magadnak arra, hogy valamit is elhiggy a mondandómból. nem értem, okos embernek tartalak, de hogyan lehet valaki ennyire konzervatív, csak a funkcionalitás, nem vagyunk sem robotok, sem barlanglakók. ... so kminden cáfolható a mondandódból... luxus terepjáró, amit sohasem viszel terepre, persze hogy funkciót vesztett, szerintem is baromság pl egy hummer 2-mert köze nincs a terephez, nem úgy, mint egy H1-nek. de mondjuk, ha 600km folyamatos vezetés után bekapcsolod az ülés maszirozót, azért az jó dolog, vagy ha nem akarod, hogy az amúgy is felfázott párod véreset pisiljen, elindítod az ülésfűtést, vagy ha véletlenül baleset ér, nem hullasz darabokra a Trabanttal együtt, hanem kiszállsz élve, egészségesen, meg a családod is... kicsit meglehetne ám közelíteni más szögekből is a dolgokat. nem minden "funkciótlan dolog funkciótlan"

ugyan ember vagyok, de megszólításban nem igaz szimpatikus, "EMBER"...

schifterke 2008.12.12. 12:50:34

igen, szerintem sem kitalálhatóak a szempontok, csak felsorolhatóak, és te eldöntheted, hogy szerinted melyik miatt választotta sophia a szarvasgombát, de egyrészt nem biztos, hogy jól tippeltél, másrészt meg naés?
számos embernek (szerintem pl. ez nem gáz megszólításban sem, persze nem ismerem a viszonyotokat) van mániája, amit én hülyeségnek vagy pocsékolásnak tartok, de mi van, ha nem azért csinálja, hogy fittizzen vele...
ez a masszírozós vezetőülés pl. kifejezetten lázba hozott - annyit vezetek, mint egy taxis...
azt mondta a papbácsi, aki engem kamaszkoromban nevelgetett, hogy ha nem tudok vagy nem szeretek görkorcsolyázni, akkor a mennyeknek országában sem kell majd annak idején...
könnyű úgy nem vágyni a szarvasgombára, hogy még sohasem ettem...

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2008.12.12. 19:43:05

írtad: "látom még mindig". Mi még mindig? Nem töröltem ki a blogomat? Több hetes a bejegyzés.

Igyekszem most n+1-edszer is elmagyarázni:

balázs, az ülésmelegítőt arra használod, hogy melegítse az ülést. Figyeld meg a "használod" szót a mondatban. Ez egy funkció. A passzív biztonság is az, mert hasznos, valamire használod, használható, objektíven mérhető jótékony hatása van.

Abba fáradtam bele, hogy miközben úgy teszel, mintha vitáznál, olyan példákat veszel elő, amikre nem igaz amit mondtam. Sehol soha nem mondtam, és miért is mondtam volna, hogy az ülésmelegítő sznobság.

Ez a problémám. Úgy tűnik nem tudod elválasztani egymástól a funkcionalitást a maradéktól, és folyamatosan azt kéred rajtam számon, amit nem mondtam. Van egy olyan gyengeségem, hogy ez utóbbitól ideges leszek, elnézést.

A telefonod meg sznob, és ezt tényleg nem érzékeled, és ettől lesz igazán hiteles :)

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2008.12.12. 19:47:42

schifterke: a szarvasgomba felhasználási területébe beleesett a templom körül várakozó ismeretlen érdeklődőknek való pincérek által végrehajtott megmutatás. Persze nemnyúlkapiszka, csak nézzétek meg.

Lehet, hogy rosszindulatú vagyok, de a természetbarát ismeretterjesztő demonstráció nem fordult meg a fejemben, mint motiváció :) Sokkal inkább annak a felesleges sokadszori tudatosítása, hogy mi nagyon előkelőek és elitek vagyunk, amit újfent alátámaszt az, hogy ilyen is van nekünk, nézzétek.

Semmi rosszat nem mondtam arra, aki _enni_ akarja a szarvasgombát.. pocsékol, de ha ez a dilije, hát költse rá a gatyáját, ő baja.

schifterke 2008.12.13. 02:03:54

rosszindulatú vagy :)

amúgy meg hogy lehet egy telefon sznob? nem hajlandó akárkit felhívni?

szbalazs, megkérhetlek, hogy megmondd, milyen telefonod van? teljesen felcsigáztatok

(bocs, hogy nem tűnök el innen végre, de ti raktátok ki ezt a vitát, beakadt a hálóba...)

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2008.12.13. 11:06:34

ugyan schifterke, úgyis régen hallottam felőled. Hogyhogy nincs blogod? Jókat tudtál írni.
süti beállítások módosítása